Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imámové z Kosova byli obviněni z teroristismu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Priština - Pět etnických Albánců včetně čtyř imámů čelí žalobě ze strany kosovské prokuratury. Ta je viní z několika závažných trestných činů, mimo jiné i teroristických útoků.

K organizaci Islámský stát se podle policie připojilo asi 300 obyvatel Kosova a 50 jich v bojích v Iráku a Sýrii zemřelo. Letos se ale údajně za islamisty do Iráku či Sýrie nikdo z Kosovanů nevydal.

V souvislosti s verbováním pro islamisty nebo v souvislosti s účastí v bojích na Blízkém východě je v Kosovu zadrženo nebo vyšetřováno přes 100 lidí.

Čím přesně se pět obviněných provinilo, nebylo zveřejněno. Úřad prokurátora ve svém prohlášení napsal, že dva z muslimských vůdců čelí obvinění ze spáchání teroristických činů, druzí dva z podněcování národnostní, rasové, náboženské či etnické nenávisti. Obvinění páté osoby prokuratura neupřesnila.

Za spáchané trestné činy jim hrozí až osm let vězení.

Témata:  Kosovo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy