Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci si oblíbili Rakušany. Češi a Slováci propadli, ukázal průzkum

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Dle průzkumu společnosti YouGov mají Němci ze svých sousedních zemí nejblíže k Rakousku. Naopak Češi a Poláci si nevedou příliš dobře, oblíbení jsou jen u tří procent Němců.

Ještě za Českem jsou ve vnímání Němců Belgie a Lucembursko, s nimiž jsou nejvíce spřízněny pouze dvě procenta obyvatel spolkové republiky.

Na otázku, k jaké ze sousedních zemí se cítí být osobně nejblíže, 26 procent Němců uvedlo Rakousko, 17 procent Nizozemsko a 13 procent Francie. Následovalo Dánsko se Švýcarskem (obě osm procent).

Pocit vnímané blízkosti do značné míry závisí i na skutečné vzdálenosti, v níž Němci od daných sousedních zemí žijí. Například obyvatelé Bavorska mají jednoznačně nejblíže k Rakousku (49 procent) a obyvatelé Severního Porýní-Vestfálska zase k Nizozemsku (39 procent).

K Česku mají z celého Německa nejblíže obyvatelé Saska. Zároveň ale z průzkumu vyplynulo, že ještě dvakrát tolik obyvatel této spolkové země se cítí být nejvíce spřízněno s Rakouskem.

Témata:  Německo Češi průzkumy Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy