Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu Paříže začala evakuace nepovoleného tábora, migranti žili v otřesných podmínkách

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Na severu Paříže dnes ráno začala evakuace tábora, v němž přežívá přes 1500 přistěhovalců z Afriky a Asie. Hygienické podmínky už byly na místě nepovoleného kempu neudržitelné. Migrantům se nelíbí, že budou přemístěni daleko od Calais.

Běženci převážně ze Súdánu, Afghánistánu a Eritreje přicházeli do tábora postupně od poloviny srpna. Žili namačkáni ve stanech či jen na starých matracích a bez řádného sanitárního zázemí. "Je zde hodně rodin s dětmi, více než obvykle. Samozřejmě o ně bude postaráno," ujistila ministryně pro bydlení Emmanuelle Cosseová.

V severní chudší oblasti Paříže, kde žije mnoho obyvatel afrického a arabského původu, se od června 2015 vytvořila řada podobných přistěhovaleckých táborů, které úřady vždy nakonec evakuovaly.

S cílem zabránit dalším podobným "nedůstojným" táborům se pařížská radnice rozhodla otevřít v polovině října zvláštní středisko humanitární pomoci. Úřady tam budou svážet všechny nové migranty a několik dní se o ně starat, poté je budou rozmísťovat do ubytovacích center v různých částech Francie.

Imigranti podle komentářů vítají pomoc francouzských úřadů, ale nelíbí se jim, že bývají často posílání daleko od přístavního města Calais na severu země. Většina z nich totiž neusiluje o azyl ve Francii, ale chce se dostat do Británie.

Témata:  Francie uprchlické tábory uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy