Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má plán v boji proti radikalismu. Nyní narazila na vážný problém

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Britská vláda už dříve představila svůj plán týkající se boje proti radikalismu. Ten zahrnuje především podporu „britských hodnot“. Problém ale spočívá v tom, že studenti z etnických menšin nemají tušení, jaké tyto britské hodnoty jsou. Ukázal to průzkum britské organizace Educational Research Association (BERA).

Do průzkumu bylo zapojeno 250 studentů z menšin z Peterborough - jednoho z nejvíce etnicky různorodých měst v Británii. Ukázalo se třeba, že pouze 13 procent z nich slyšelo o vládní strategii „prevence" extremismu ve školách. Informuje o tom server Breitbart.

Doktorka Allison Daviesová, jedna z autorek studie, uvedla, že když byli studenti z etnických menšin dotázáni na britské hodnoty, byli na rozpacích. „Více než polovina nic neuvedla, nebo napsala 'nevím, co máte na mysli'," vysvětlovala, jak studenti popisovali britské hodnoty.

Zbytek z nich podle vědců nejčastěji za britské hodnoty považuje „fish and chips", tedy tradiční rybu a hranolky, „pití čaje" a „oslavu narozenin královny". Někteří se také vyjadřovali velmi ironicky a napsali „vozit se po někom, kdo se liší" a „musíme se zbavit přistěhovalců, vezmou nám naši práci".

Oficiální vládní strategie přitom říká, že britské hodnoty jsou „demokracie, svoboda jednotlivce, právní stát a tolerance".

Studie nicméně naznačuje, že ačkoliv studenti neznají „britské hodnoty", „chápou islámské, křesťanské a humanitární hodnoty". Uspokojivě také odpovídali třeba na otázku „jak zlepšit společenské vztahy".

O vládní strategii „prevence" na školách většina studentů vůbec neslyšela. Jeden ze studentů dokonce uvedl: „Vláda ... dává peníze do něčeho, o čem mládež neví - je to k ničemu".

Přibližně tři studenti z 10 uvedli, že zažili rasové násilí. „Většina popisuje obtěžování jako verbální – třeba že je někdo nazval teroristy. Asi 5 procent zaznamenalo také fyzické útoky," píše se ve zprávě.

Témata:  Velká Británie průzkumy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy