Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml zničí EU i NATO, tvrdí Porošenko. Plánuje zakročit proti Putinovi

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že Kreml plánuje totální destabilizaci Evropské unie i Severoatlantické aliance. Chce proto, aby unijní země přitvrdily v sankcích uvalených na Rusko za předloňskou anexi Krymu.

Porošenko navrhuje, aby Evropská unie posuzovala otázku prodlužování svých sankcí vůči Rusku jednou ročně, ne jednou za pololetí jako dosud. Ve vystoupení na konferenci o strategických otázkách v Kyjevě uvedl, že "časté vracení se k této otázce vede v EU k přílišným diskusím a poskytuje Rusku šanci narušit jednotný postoj EU".

Ukrajinský prezident se také domnívá, že dosavadní sankce jsou malé a žádá jejich navýšení. Vyzval proto mezinárodní společenství, aby vůči Rusku uvalely další sankce v jednotlivých sektorech. "Bez sankcí nedosáhneme ničeho," je přesvědčen Porošenko.

Podle jeho názoru se Rusko ze všech sil snaží o to, aby se v evropských zemích dostali k moci euroskeptici a následně celý koncept unie rozložili zevnitř. "Osobně jsem se seznámil s pracemi kremelských stratégů, kteří plánují další exit, aby došlo k výměně proevropských politických elit, podkopání západoevropských hodnot a zničení EU i NATO," varuje Porošenko.

Podle něj stará Evropa končí a chystá se nová, která však nebude nikterak příznivá. "Po volbách v klíčových evropských zemích se zrodí zcela nová Evropa," obává se. Upozornil, že už nyní je třeba se na tuto realitu připravit.

Porošenko také uvedl, že územní příslušnost Krymu není pro Kyjev předmětem obchodování. "Výměna poloostrova za vyřešení situace v Donbasu je pro Ukrajinu zcela nepřijatelná," vzkázal Rusku. "Neakceptujeme a nikdy nebudeme akceptovat výměnu Krymu za řešení pro Donbas. Krym je ukrajinským územím," dodal.

Podle Porošenka by takový "nebezpečný precedens" jako legalizace anektování Krymu Ruskem nikdy ani neměl nastat. Rusko však tvrdí, že teritoriální příslušnost Krymu k Rusku je vyřešena poté, co Krymští voliči v referendu 16. března 2014 velkou většinou hlasů rozhodli o připojení Krymského poloostrova a města Sevastopol k Rusku. 

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy