Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Budyšíně nekončí, policie musela opět do akce

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Budyšín – Nálada v saském městě Budyšín je stále velmi neklidná. I dva dny po střetech mezi mladými migranty a pravicovými radikály je na místě znát napětí. V noci na pátek navíc musela policie opět zasahovat.

V noci musela policie rozdělovat tábory stoupenců krajní pravice a levice, kteří v centru města demonstrovali proti uprchlíkům nebo na jejich podporu, uvádí rozhlasová stanice MDR.

Ve městě, které leží nedaleko českých hranic, se ve čtvrtek večer shromáždilo zhruba 350 lidí demonstrujících proti přijímání uprchlíků. Podle policie mezi nimi byli i stoupenci krajní pravice, kteří na sobě měli zakázané symboly spojované s nacismem.

Zároveň v Budyšíně demonstrovalo asi 25 levicových aktivistů, kteří označovali odpůrce uprchlíků za fašisty. Obě skupiny se slovně střetly, zhruba 90 policistů ale oba tábory udrželo oddělené a na fyzický konflikt mezi nimi nedošlo.

Už ve středu večer se v ulicích střetlo asi 20 mladých migrantů a 80 příznivců krajní pravice. Po nadávkách ze strany pravicových radikálů pak uprchlíci, kteří byli pod vlivem alkoholu, na skupinu zaútočili.

Podle policejního mluvčího Němci skandovali slogany o tom, že „Budyšín a Kornmarkt patří jim". Policie musela bojující skupiny rozdělovat pomocí slzného plynu, někteří migranti házeli kamení a klacky i po policistech.

Objevila se také zpráva o tom, že někteří radikálové házeli kameny na sanitku, která dorazila na pomoc 32-letému Maročanovi, který byl v táboře zřejmě zraněn. Situace se uklidnila až kolem půl třetí ráno.

V reakci na incident tamní úřady zpřísnily pravidla pro pobyt zhruba 30 mladých migrantů, kteří na jeho území žijí. Nově jim zakázal konzumaci alkoholu a stanovil pro ně noční zákaz vycházení z ubytoven, který platí každý den od 19:00.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy