Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinci naštvali Putina. Musel vysvětlovat, jak to bylo s Krymem

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Biškek - Ukrajinský delegát se dnes marně snažil zablokovat navrhované předsednictví Ruska v postsovětské organizaci Společenství nezávislých států (SNS) na příští rok. Ostatní zástupci členských států návrh odmítli a ruské předsednictví schválili.

Rusku by podle návrhu ukrajinského velvyslance v Kyrgyzstánu Mykoly Dorošenka nemělo být svěřeno předsednictví SNS na příští rok, protože anexí Krymu porušuje zásady mezinárodního práva. Ostatní státy však nepřesvědčil.

Ruskou delegaci vedl Putin, kterého návrh rozzlobil. „Rusko nic neanektovalo. Všechno, co se stalo na Krymu, je následek nezákonných akcí jistých ukrajinských politických sil, které zemi dovedly ke státnímu převratu," řekl šéf Kremlu. Postup Ruska byl podle něj v plném souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN. Ukrajina navíc nemá právo navrhovat změny v programu, protože neratifikovala přístupovou smlouvu, řekl Putin.

Dnešní jednání v Biškeku začalo o dvě hodiny později kvůli pozdnímu příletu Putinova speciálu. Moskva věc ponechala bez vysvětlení, podle kyrgyzských úřadů zpoždění vyvolalo nepříznivé počasí. V Moskvě ale byly dnes letové podmínky příznivé.

SNS vzniklo v roce 1991 krátce po rozpadu Sovětského svazu a jeho členy je devět postsovětských států. Ukrajina dokument o členství neratifikovala a má status pozorovatele. Proto dnes Ukrajinu v Biškeku zastupoval pouze velvyslanec v Kyrgyzstánu Dorošenko.

Témata:  Ukrajina Vladimír Putin Krym

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy