Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump už nepochybuje: Obama narodil v USA

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington – Prezident Barack Obama se narodil ve Spojených státech, už tomu věřím, přiznal republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. Celou kauzu podle něj už před lety rozpoutala Hillary Clintonová, ne on.

Spory kolem místa Obamova narození zpochybňovaly legálnost jeho zvolení v roce 2008 a Trump se postavil do čela Obamových kritiků. Prezident proto v roce 2011 zveřejnil svůj rodný list s vyznačením rodiště na Havajských ostrovech.

Dnes už ale Trump o ničem nepochybuje. „Prezident Barack Obama se narodil ve Spojených státech. Tečka," prohlásil dnes Trump na předvolebním shromáždění ve svém novém washingtonském hotelu.

Podle mluvčího volebního štábu Jasona Millera uznal Trump Obamovo havajské rodiště dokonce už před pěti lety po zveřejnění úředních dokumentů. „Úspěšně přinutil Obamu, aby příslušné dokumenty zveřejnil. Udělal tak velkou službu národu a prezidentovi, když tím uzavřel kauzu, kterou rozpoutala Hillary Clintonová," řekl Miller.

Původcem podezření o zfalšovaném rodném listu byla podle Trumpa právě Clintonová, která kauzu vyvolala během volební kampaně demokratů proti Obamovi v roce 2008. ""ačala s tím ona, ale nebyla schopna to dokončit. Tak to vzniklo," řekl Trump. Podle agentury AP ale neexistují žádné důkazy o pravdivosti Trumpova tvrzení a Clintonová sama taková obvinění odmítá.

Polemiku dnes komentoval sám Obama, i když novinářům v Bílém domě řekl, že má důležitější záležitosti na práci. „Jsem šokován, že taková otázka může vzniknout v době, kdy máme na práci mnoho jiných věcí. I když vlastně tolik šokován nejsem," uvedl v narážce na dřívější Trumpovy kontroverzní výroky. „Jsem si, stejně jako většina ostatních, docela jistý, kde jsem se narodil," uvedl prezident.

Témata:  Barack Obama Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy