Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V4 se rozšíří? Rakousko by se ke skupině mělo přitat, myslí si šéf nejsilnější rakouské strany

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Šéf rakouské opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache se domnívá, že by jeho země měla požádat o vstup do visegrádské skupiny. Češi se ale na návrh příliš pozitivně nedívají.

Vídeň by měla požádat o vstup do visegradské skupiny, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Strache k tomu vyzval v rozhovoru, který vyjde v sobotu v deníku Tiroler Tageszeitung Visegrádská skupina podle něj tvoří v Evropské unii protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové.

Poukazuje na to, že v EU byly přijímány různé dohody mezi Německem a Francií, které ostatní museli spolknout. „V posílené visegrádské skupině vidím šanci na reformu EU," uvedl šéf strany, která má podle průzkumů nyní v Rakousku nejvyšší volební preference.

Možné rozšíření visegrádské skupiny a vzniku "unie uvnitř unie" bylo tématem jednání také kandidátem FPÖ na prezidenta Norbertem Hoferem a českým prezidentem Milošem Zemanem, ke kterému došlo tento týden. Oba politici se shodli, že by tím střední Evropa získala v EU silnější hlas.

Proti nápadu se postavil český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je základem spolupráce ve visegrádské skupině společný zájem na silné a jednotné Evropě.

Témata:  Rakousko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy