Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko čekají parlamentní volby. Putin mluví o možné manupulaci

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Biškek - Zítra se budou v Rusku konat parlamentní volby. Prezident Vladimir Putin pří té příležitosti řekl, že během kampaně docházelo k "pokusům o manipulaci" s veřejným míněním.

Putin se během dnešní návštěvy Kyrgyzstánu, kde je na summitu Společenství nezávislých států, rozhovořil na volební téma. Podle agentury TASS odmítl podpořit konkrétní stranu, ačkoli jeho politický program je vlastní předpokládanému vítězi klání, vládní straně Jednotné Rusko.

Očekává se, že získá až polovinu veškerých hlasů a obhájí svou vládní pozici. Putin se navzdory tomu obává, že do průběhu voleb mohou zasáhnout předvolební manipulace veřejností, o jejichž původcích se podrobněji nezmínil.

Ruský lídr se rovněž vyjádřil k vyhrocené kampani v USA, v níž podle něho velmi často zaznívají odkazy na jeho zemi. Putin prohlásil, že ačkoli doufá, že je to odraz rostoucího významu Ruska, spíše podle něho jde o manipulativní snahu vytvořit obraz "impéria zla" a přesvědčit o něm americkou veřejnost.

"Pečlivě sledujeme události ve Spojených státech a své sympatie směřujeme k těm, kteří dávají veřejně najevo snahu budovat s Ruskem vyrovnaný vztah," pronesl Putin. Pozitivní slova směrem k ruskému vůdci již několikrát adresoval republikán Donald Trump.

Putin se dnes vyjádřil i k tématu Ukrajiny, když prohlásil, že je Rusko připraveno pokračovat v kontaktech s ukrajinským vedením.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy