Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme štěstí, že Putin nechce útočit, neubránili bychom se, varuje generál

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Londýn – Rusko by v případě útoku s Velkou Británií doslova vytřelo podlahu. Právě to si myslí britský generál a do nedávna také velitel britských ozbrojených sil Richard Barrons.

Barrons podle agentury Reuters poukazuje především na nedávno škrty v rozpočtu pro armádu. Před odchodem do důchodu generál poskytl rozhovor listu Financial Times. V něm uvedl, že poslal ministru obrany Michaelu Fallonovi desetistránkový dokument, ve kterém vše vysvětluje.

Muž, který stál v čele Velitelství společných sil v Británii, varuje, že neexistuje žádný plán na obranu národa proti konvenčnímu útoku. Země by podle něj byla v případě ruského leteckého útoku úplně ochromena.

Vladimir Putin podle něj představuje pro Británii nejpravděpodobnější ohrožení. Generál proto podle serveru Express tvrdí, že má země „štěstí", že ruský vůdce zatím neprojevil záměr vést válku. „Panuje názor, že moderní konflikt je definován tím, že je jen malý a krátkodobý - a to je absurdní," varoval.

Poukázal také na to, že si britská armáda nemůže dovolit používat své vybavení v plném rozsahu, navíc podle něj armádě chybí lidé.

Témata:  Britská armáda Ruská armáda Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy