Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do německých ulic vyšly davy lidí, nelíbí se jim dohody TTIP a CETA

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně a dalších šesti německých městech se dnes protestuje proti plánovaným obchodním dohodám TTIP a CETA. Účast je nižší než pořadatelé akcí očekávali.

Policie počet účastníků hlavního protestu v Berlíně odhadla na 30.000, v Kolíně nad Rýnem se podle ní sešlo 10.000 demonstrantů, v Hamburku 6000 a ve Frankfurtu nad Mohanem 5000.

Pořadatelé počítali s tím, že na hlavní demonstraci do Berlína dorazí 80.000 až 100.000 lidí, v dalších městech doufali v účast kolem 30.000 protestujících. Demonstrace, které jsou dnes také v Mnichově, Lipsku a Stuttgartu, uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté.

Evropská unie chce uzavřít obchodní dohody s Kanadou (CETA) a Spojenými státy (TTIP). Na smlouvách protestujícím vadí mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Termín protestu nebyl zvolen náhodu a má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou podpoří, což prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Dohoda CETA s Kanadou podle EU posílí obchod se službami, vytvoří nový přístup na trh a poskytne lepší přístup pro evropské poskytovatele služeb v široké škále odvětví, v nichž patří společnosti z EU do světové špičky – od námořních a telekomunikačních služeb přes strojírenství až po enviromentální služby a účetnictví, informuje europa.eu. Dále podnikům z EU umožní, aby se ucházely o kanadské veřejné zakázky na všech úrovních státní správy – federální, provincionální i místní – a v odvětvích, jako jsou mimo jiné informatické systémy či silniční nebo železniční doprava.

Témata:  demonstrace v Německu Německo TTIP

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy