Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Visegrádská čtyřka bude vetovat dohodu o brexitu, pokud omezí možnost práce, hrozí Fico

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Podle slovenského premiéra Roberta Fica jsou země V4 připraveny odmítnout dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, pokud omezí právo občanů z EU pracovat v Británii. Vyslovil se také pro zrušení protiruských sankcí.

"Země visegrádské čtyřky budou nekompromisní. Pokud nebudeme cítit garance, že tito lidé (žijící a pracující v Británii) jsou rovnocenní, budeme vetovat jakoukoliv dohodu mezi EU a Británii," prohlásil podle agentury Reuters Fico.

Zároveň uvedl, že sankce vůči Moskvě jsou neefektivní, poškozují EU a zájmy slovenské ekonomiky. Dodal však, že bude respektovat unijní solidaritu k této otázce. "Pokud mluvíme o plnění minských dohod, je třeba jasně říct, že je obě strany porušují. Ve skutečnosti, pokud bychom dělali inventuru toho, jak je plní Ukrajina, museli byste říct, že Ukrajina je plní dokonce méně než Rusko," prohlásil Fico.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý měsíc uvedla, že není důvod zrušit sankce, protože Rusko neplní závazky podle minských dohod.

Fico již několikrát vyzval k ukončení sankcí vůči Rusku. Naposledy po srpnovém setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Podobný názor má také Maďarsko. K ukončení sankcí opakovaně vyzval i český prezident Miloš Zeman či předseda Senátu Milan Štěch.

Témata:  Robert Fico Brexit protiruské sankce

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy