Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník v americkém obchodě pobodal osm lidí. K útoku se přihlásil IS

Muž v sobotu zaútočil v nákupním středisku v americkém státě Minnesota. Nožem zranil osm lidí.
Muž v sobotu zaútočil v nákupním středisku v americkém státě Minnesota. Nožem zranil osm lidí.
Foto: Reprofoto YouTube

St. Cloud - Muž v sobotu zaútočil v nákupním středisku v americkém státě Minnesota. Nožem zranil osm lidí, policie ho zastřelila. Podle agentury AP pachatel vzýval Alláha. K zodpovědnosti za čin se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS)..

Střílející policista pocházel z jiného okrsku a nebyl ve službě. Ve středisku byl jako návštěvník, sdělil velitel policie v St. Cloudu Blair Anderson. Odmítl hovořit o terorismu a identitu útočníka neupřesnil.

Policie s útočícím mužem měla v minulosti třikrát co do činění, většinou šlo o drobné dopravní přestupky. Podle Andersona není důvod se domnívat, že by v souvislosti s útokem spolupracoval s někým jiným nebo že byl členem nějaké organizace.

IS se ale přesto přihlásil ke spojení s činem. "Vykonavatel včerejších (sobotních) útoků nožem v Minnesotě byl voják Islámského státu a provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na občany zemí, které patří ke křižácké koalici," uvedla dnes agentura Amak, která zveřejňuje tisková prohlášení IS.

Muž vyzbrojený nožem se při útoku podle očitých svědků odvolával na Alláha a nejméně jednoho člověka se zeptal, zda je muslim, dodala AP. Lidi bodal na různých místech nákupního centra, v obchodech i v pasážích.

"Šla jsem směrem ke vchodu a prohlížela si nějaké džíny, když proti mně vyběhli lidé a nastal chaos. Křičeli: 'Někdo v obchoďáku bodá do lidí!' A běželi pryč," popsala Ashley, která v obchodě pracuje.

Nemocnice města St. Cloud, které leží asi 110 kilometrů severozápadně od města Minneapolis, uvedla, že život žádného ze zraněných není ohrožen.

Témata:  USA napadení teroristický útok v St. Cloud

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy