Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko volní Státní dumu. Opozice bez šancí, favoritem je Jednotné Rusko spojované s Putinem

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku se dnes konají volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu. Předpokládá se úspěch vládní strany Jednotné Rusko spojované s prezidentem Vladimirem Putinem. Naopak opozice nemá dle průzkumů šanci.

O 450 křesel v dumě soupeří kandidáti 14 politických subjektů. Volby skončí v 19:00 SELČ s výjimkou Kaliningradské oblasti - enklávy hraničící s Litvou a Polskem, kde se volební místnosti uzavřou o hodinu později.

Kromě Jednotného Ruska řízeného premiérem Dmitrijem Medveděvem průzkumy očekávají úspěch nacionalistů z Liberálnědemokratické strany Vladimira Žirinovského a představitele Komunistické strany Ruské federace Gennadije Zjuganova. Velkou šanci mají také zástupci levicového spojence Kremlu - strany Spravedlivé Rusko.

Protikremelská opozice bude patrně v dumě chybět - pokusy o její společnou kandidátku byly neúspěšné a tak se o přízeň voličů samostatně ucházejí mimo jiné obě hlavní opoziční strany - Jabloko a Parnas. Nejpopulárnější ruský opozičník Alexej Navalnyj kvůli podmínečnému odsouzení za údajnou zpronevěru kandidovat podle zákona nesmí a jeho protikorupční Strana pokroku nedostala úřední registraci.

Při předchozích volbách v roce 2011 kritici Kremlu obvinili úřady z volebních podvodů a zorganizovali po hlasování rozsáhlé protesty. Nyní ruské vedení ujišťuje, že volby budou těmi nejčistšími v novodobé historii Ruska. Přispět k tomu má mimo jiné návrat ke smíšené formě výběru zákonodárného sboru.

Zatímco v roce 2011 se mohli voliči rozhodovat jen pro stranické kandidátní listiny, letos se země vrátila k předchozímu modelu: polovina mandátů bude rozdělena podle stranických soupisek kandidátů, tedy poměrným systémem, a druhých 225 křesel většinovou volbou v jednomandátových okruzích. Ve 38 ruských regionech se kromě toho konají volby místních zákonodárných orgánů a v šesti oblastech přímé volby starostů.

Témata:  Rusko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy