Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti hromadně prchají z Evropy, jsou frustrováni ze svých podmínek i z čekání na azyl

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Migranti v německém hlavním městě mají dost čekání na vyřízení jejich žádostí o azyl, stále více se jich proto vydává zpět do svých rodných zemí. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu pro záležitosti uprchlíků (LAF).

LAF uvedl, že se stále více a více migrantů se rozhodlo dobrovolně navrátit do svých zemí původu. Důvodem pro nárůst opětovné migrace zpět na východ jsou údajně dlouhé čekací doby na zpracování žádostí o azyl ze strany berlínských úřadů.

Počet migrantů odcházejících z Berlína se zvýšil za poslední rok o více než 80 procent, uvádí server Breitbart s odvoláním na list Die Welt.

Nejčastěji se domů vrací Iráčani, kteří tvoří 25 procent těchto lidí, a Afghánci, kteří představují asi 20 procent navrátilců. Původ migrantů je podle serveru velmi podobný jako v případě migrantů, o kterých se psalo, že se rozhodli jet na dovolenou zpět do svých domovských zemí.

LAF tvrdí, že důvody, proč se migranti chtějí vrátit do svých domovských zemí, se mohou lišit – některým se prý skutečně stýská, jiní si uvědomili, že příběhy vyprávěné převaděči o tom, že Německo a Evropa jsou rájem, prostě nejsou pravdivé.

Podle agentury je jednou z hlavních příčin apatický byrokratický systém v Berlíně, kterému často trvá měsíce než posoudí žádosti o azyl. Migranti jsou pak čekáním a tím, že se jejich případy nikdo nezabývá, frustrováni.

Nejde o první takový případ, kdy dlouhé čekací doby vyvolaly frustraci přistěhovalců až do té míry, že chtějí odejít. Dánsko a Švédsko už opustily tisíce přistěhovalců, kteří si uvědomili, že dlouhé čekací doby jsou indikátorem toho, že jejich žádosti o azyl bude nakonec zamítnuta. Navíc zjistili, že mají jen malou šanci najít si práci.

Někteří migranti, včetně Syřanů, vyhledali stejné obchodníky s lidmi, kteří je dostali do Evropy, aby jim pomohli vrátit se zpět na Blízký východ. Tato zpráva způsobila značný rozruch třeba mezi těmi kteří tvrdí, že přistěhovalci prchají před nebezpečím a válkou, protože se ukazuje, že někteří se skutečně vydali do Evropy jen kvůli vylepšení své ekonomické situace.

Mnoho Syřanů, kteří chtěli vrátit, dokonce přiznávají, že v Sýrii nebyli v žádném skutečném nebezpečí. „Chci jít do Sýrie a pokračovat ve svém studiu na umělecké škole. I v případě, že dojde k otevření hranic, stejně půjdu. Jsem velmi rozzlobený na Evropany kvůli situaci, v níž žijeme," cituje server jednoho z uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy