Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o ropu v Libyi pokračují: Provládní milice získaly zpět důležitý terminál

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Benghází - V Libyi opět propukly boje o významné ropné terminály. Tentokrát mezi sebou válčí milice věrné vládě národní jednoty a jednotky generála Chalífy Haftara. Střety znamenají pro severoafrický stát značné ekonomické ztráty.

Milice věrné libyjské vládě dnes dobyly zpět ropný terminál As-Sidra. Nové boje jsou také u ropného terminálu Rás Lanúf. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího milicí.

Haftarovy jednotky, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, vyhnaly 11. a 12. září členy ostrahy ropných zařízení PFG z celkem čtyř přístavů s ropnými terminály. Mluvčí protivládních jednotek podle agentury AFP sice potvrdil útok vládních milicí a boje v oblasti Rás Lanúf, ale nikoli dobytí terminálu As-Sidra.

Proti Haftarovým silám stojí jednotky ochránců ropných zařízení PFG, které se nedávno dohodly s oficiální vládou v Tripolisu, že umožní otevřít přístavy a obnovit vývoz ropy. K Haftarovi se ale připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády, s jejichž pomocí generál terminály obsadil.

Dobytí terminálů posílilo Haftarovu pozici, takže bude mnohem obtížnější ignorovat jeho požadavky týkající se většího podílu na moci v budoucí libyjské vládě, poznamenala nedávno agentura AP. Haftar má podporu libyjského parlamentu sídlícího na východě země, který odmítl vládu národní jednoty v Tripolisu.

Terminály As-Sidra a Rás Lanúf, které leží mezi Syrtou a Bengházím, jsou uzavřeny od prosince 2014. O oba začátkem roku bojovali také radikálové IS. Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází 98 procent vládních příjmů.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy