Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřané nasazují vlastní životy na obranu památek

Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Radikálové z Islámského státu zničili v syrské Palmýře tři nejzachovalejší z věžových hrobek
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Sýrie je místem odkazu starověkých civilizací, které na tomto územní obchodovaly a budovaly města, například Babyloňanů či Asyřanů. S příchodem Islámského státu a jeho zvrácené ideologie bylo bohužel mnoho vzácných památek zničeno. Syřané se ale nevzdávají a artefakty brání vlastním tělem.

Historik Jarúb Abdalláh ze syrského Dajr az-Zauru odvezl manželku a čtyři dcery do bezpečí, avšak sám zůstal a věnoval se záchraně starých artefaktů před rabujícími islámskými radikály. Jako vedoucí oddělení historických památek se svými kolegy za horkého léta 2014 a při vyčerpání z půstu o ramadánu zabalil exponáty muzea ve městě Dajr az-Zaur do 12 krabic a odvezl je do Damašku.

Mezi exponáty byla téměř 5000 let stará soška usmívajícího se věřícího, nástěnný fragment z Belova chrámu ze 2. století, stovky křehkých hliněných tabulek s dopisy, administrativními a obchodními údaji, které byly napsány klínovým písmem a které poskytují informace o životě ve starověkém městě Mari.

Abdalláh jednal v souladu s pokynem, který dostali kolegové v celé Sýrii. Měli zachránit vše, co by mohli uloupit nebo zničit radikálové z takzvaného Islámského státu (IS). O tom, jak rozsáhlá to byla akce, se dosud vědělo málo. Agentura AP zjistila, že se jí zúčastnilo nejméně 29 z 34 syrských muzeí, které vyprázdnily své sály a vyvezly na 300.000 cenností do hlavního města. Byly umístěny do tajných skrýší, o nichž ví jen několik odborníků, tvrdí Maamún Abdalkarím z generálního ředitelství památek.

Symbolem historických klenotů Sýrie je Palmýra, která je od minulého víkendu znovu v rukou armády. Než ji loni v květnu obsadili bojovníci IS, se z ní podařilo vyvézt na 400 vzácných památek. Destrukce, kterou za sebou IS nechává na území Sýrie, je tragická.

Někteří z 2500 syrských archeologů, historiků, kurátorů a inženýrů z oddělení pro památky se připojili k opozici a mnozí riskovali život, aby zachránili, co se dá. Strážci archeologických nalezišť posílají Abdalkarímovi tajně snímky z místa, některé z nich radikálové zavraždili. Je mezi nimi i Chálid Asad, který spravoval sbírky v Palmýře.

Sbírek v Dajr az-Zauru se po Abdalláhovi ujal Zijád Nuadží, který dopravil do Damašku druhou várku artefaktů loni v červnu. Sám ale stále žije v té části Dajr az-Zauru, kterou má pod kontrolou vláda, i když mu tam hrozí nebezpečí.

Muzeum v Maara an-Numánu na severozápadě Sýrie vlastní byzantské mozaiky a chránit je pomáhají archeologové, kteří se připojili k opozici. Nebezpečí zde hrozí z náletů syrského letectva, takže za finanční a logistické pomoci bývalého ředitele oddělení pro památky Amra Azma vytvořili hradbu z pytlů s pískem.

Odborníci neponechali nic náhodě a v roce 2013 nechali vyklidit i haly národního muzea v Damašku z obav, že na místo budou útočit povstalci.

Severně od Mari je Dura Európos, které fungovalo na počátku letopočtu a bylo římským hraničním městem. Pozůstatky z něj dokládají zřejmě vůbec první případ použití chemických zbraní - Peršané tam při dobývání zřejmě dusili římské obránce sírovým kouřem.

V takovém prostředí vyrůstal Abdalláh, který se začal o archeologii zajímat už jako dítě. Pozoroval americké a francouzské archeology při práci ve zříceninách města Terka, ležícího severně od Mari. Později vedl deset vykopávek v blízkosti Eufratu. Teď řídí damašské muzeum a to, že v roce 2014 s rizikem vyvezl z Dajr az-Zauru artefakty, považuje za svou povinnost.

Témata:  Sýrie Islámský stát ničí památky v Palmýře

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy