Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezení práv občanů EU v Británii? V4 podpoří i další státy, věří Fico

Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Slovenský premiér Robert Fico věří, že i další státy Evropské unie podpoří postoj V4 k Británii, která prý chce po brexitu omezit práva osob z unie.

"Myslím si, že jestliže visegrádská čtyřka mluví o důsledné ochraně národních zájmů (...), že tu najdeme pochopení i u dalších evropských partnerů," odpověděl dnes Fico v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce na dotaz moderátora, zda má postoj V4 podporu sedmadvacítky.

Fico zdůraznil, že vyjednávání o statusu vzájemných vztahů mezi EU a Velkou Británií musí respektovat oprávněné zájmy občanů V4, kteří v Británii působí.

"Bojíme se toho, že vznikne jakási druhá kategorie, druhá třída občanů pracujících ve Velké Británii, kteří nebudou mít stejná práva," podotkl.

Postoj V4 je podle Fica v souladu s podmínkami, na kterých se EU shodla bezprostředně po referendu o brexitu - tedy mimo jiné s tím, že si Británie "nebude vybírat třešničky z dortu". "Například když bude chtít mít přístup na jednotný evropský trh, bude muset respektovat čtyři základní svobody v unii, především svobodu pohybu," dodal.

Témata:  Robert Fico EU Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy