Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii v troskách: Vojenská letadla útočila na povstalecké čtvrti Halabu

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Příměří v Sýrii, které dojednaly USA a Rusko, je v troskách. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) dnes vojenská letadla poprvé od začátku platnosti klidu zbraní zasáhla město Halab (Aleppo).

Z místy byli hlášeni zranění, další podrobnosti, včetně informací o útočnících, zatím nejsou známé, napsala agentura AFP. Čtyři nálety se zaměřily na povstalecké čtvrti ve městě. Syrská armáda již dříve uvedla, že bude dodržovat příměří až do dnešní půlnoci.

V pondělí vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, jež vyjednalo Rusko a Spojené státy. Stále ho však komplikují incidenty a obviňování z jeho nedodržování. Zatím proto nemohla být dopravena humanitární pomoc obyvatelům Halabu, jak předpokládá rusko-americká dohoda o příměří.

V sobotu letadla koalice vedené Američany omylem zasáhla syrské armádní pozice blízko letiště u města Dajr az-Zaur, zahynulo přes 60 vojáků.

Konflikt v Sýrii trvá již šest let, vyžádal si odhadem statisíce mrtvých a vyhnal z domovů miliony lidí. Město Halab bývalo hlavním ekonomickým městem Sýrie, nyní je však hlavním válečným místem.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy