Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka Národní fronty Le Penová zahájila kampaň k prezidentským volbám

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Šéfka Národní fronty (FN) Marine Le Penová dnes zahájila kampaň k prezidentským volbám v dubnu a květnu 2017. Politička se snaží změnit image strany, především se distancuje od rasitických výroků. Kritikou na adresu EU a migrantů ale nešetří.

Dvoukolové prezidentské volby ve Francii se plánují na 23. dubna a 7. května příštího roku. Hned poté se 11. a 18. června uskuteční parlamentní volby, v nichž by FN mohla posílit své pozice v parlamentu.

Průzkumy předpovídají Le Penové vítězství v prvním kole. V rozhodujícím druhém kole by ji ale s největší pravděpodobností porazil druhý postupující kandidát vládních socialistů či klasické pravice. Toho by totiž nejspíš podpořilo i mnoho voličů z řad jeho odpůrců, a to ve snaze zamezit vítězství FN, kterou většina ostatních stran pokládá za příliš extremistickou.

Le Penová se dnes v projevu na shromáždění asi 6500 přívrženců FN v přímořském letovisku Fréjus na jihu Francie opět zaměřila na vylepšování image své strany, kterou označila za "věrohodnou" a za stranu, která je schopna vládnout. V rámci tohoto úsilí dnes také Le Penová jmenovala do čela svého volebního týmu starostu Fréjus a člena FN Davida Rachlinea (28).

Politička se v projevu označila za "kandidátku lidu". Tvrdila, že Francie už není v rukou Fracouzů a že musí poslouchat příkazy z Berlína, z Bruselu a z Washingtonu. Le Penová prohlásila, že ona tuto situaci změní, a slíbila, že po vzoru Británie bude usilovat o odchod z Evropské unie.

Europoslankyně Le Penová si stále více voličů získala především kritikou imigrace a radikálního islámu. V zemi, kde přetrvává léta vysoká nezaměstnanost, slibuje Le Penová ochranářská opatření proti dopadům globalizace.

Témata:  Marine Le Pen Francie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy