Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlíňany ve volbách neovlivňovala migrace, více je zajímaly sociální otázky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - O výsledcích voleb do berlínského zastupitelstva rozhodla témata jako sociální spravedlnost a školství. Naopak uprchlická krize byla druhotná.

Sociální spravedlnost označilo za rozhodující téma 51 procent obyvatel bývalé západní části německé metropole a 53 procent obyvatel někdejšího východního Berlína. Hospodářství a zaměstnanost hrály důležitou roli pro 31, respektive 29 procent lidí a školství pro 26, respektive 23 procent. Ukázal to průzkum, který zveřejnila televizní a rozhlasové stanice RBB.

Migrace skončila v žebříčku, do něhož mohli lidé vybrat i více témat, na čtvrtém místě. Velkou důležitost jí přiřklo 23, respektive 24 procent berlínských občanů.

Výraznější roli hrála migrace u Alternativy pro Německo (AfD), která se na odporu proti příchodu uprchlíků profiluje. Na dotaz, jaké téma bylo hlavním důvodem, proč lidé od jiných stran přešli k AfD, uvedlo 70 procent právě migraci.

Místy až propastný rozdíl mezi voliči AfD a dalších stran je vidět i na dalších otázkách k tématu. Například s tvrzením "příchod tolika uprchlíků ve mně vyvolává strach" souhlasí třetina voličů všech stran a celých 83 procent voličů AfD.

Témata:  AfD Německo Berlín

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy