Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech v Afghánistánu zemřelo osm policistů. Další fatální omyl USA?

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Kábul - Vojenské letectvo USA má patrně na svědomí další nálet, při němž omylem zemřeli nevinní. Při bombardování u města Tarín Kút na jihu Afghánistánu zahynulo v neděli osm místních policistů.

Americké velení nálety svých jednotek v oblasti potvrdilo, ale uvedlo, že cílily na "střílející jednotlivce, kteří ohrožovali afghánské bezpečnostní složky".

První úder pozdě v noci v neděli zabil jednoho policistu, další nálety pak usmrtily nejméně sedm dalších, řekl velitel afghánské policie v provincii Uruzgán. O středisko této provincie Tarín Kút bojují talibanci s afghánskými bezpečnostními jednotkami již několik týdnů.

"Nemáme žádné další informace o totožnosti osob, které zemřely, ani o motivech jejich útočení na afghánské policejní a armádní jednotky," sdělilo americké velení v Kábulu. V jeho prohlášení se též uvádí, že "USA, koalice i afghánské jednotky mají právo na sebeobranu a z tohoto důvodu odpověděly na okamžitou hrozbu".

Témata:  Afghanistán U.S. AIR FORCE Tálibán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy