Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko řeší velkou uprchlickou záhadu: Desítky lidí se dostali do země a nikdo neví jak

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Chorvatské úřady řeší podivnou záhadu týkající se skupiny několika desítek migrantů. Ti urazili několikasetkilometrovou vzdálenost, aniž by na sebe upozornili. Nikdo v zemi však neví, jak se jim to povedlo.

Příslušníci chorvatských bezpečnostních složek v okolí Záhřebu zadrželi skupinu několika desítek uprchlíků. Muži, ženy i děti se na území Chorvatska dostali pravděpodobně přes srbsko-chorvatskou státní hranici.

Podle tamní televize Nova TV ale zůstává záhadou, jak je možné, že se skupina dostala až do okolí Záhřebu, aniž by na sebe upozornila. Chorvatské hlavní město totiž leží 300 km daleko od chorvatsko-srbské státní hranice.

Policejní zásah proběhl na podnět občanů, kteří upozornili na migranty pocházejících z Blízkého východu a severní Afriky. Všichni byli následně převezeni do center pro uprchlíky.

Podle televize je velmi pravděpodobné, že zadržení migranti požádají o azyl v Chorvatsku. V opačném případě by je totiž čekalo vyhoštění do Srbska.

Chorvatský resort vnitra uvedl, že počet migrantů mířících do země se zvýšil, i když zatím nelze hovořit o oživování balkánské migrační trasy. Chorvatská policie zadržela v červenci 333 a v srpnu 761 ilegálních přistěhovalců.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy