Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce zřídit obdobu KGB, ministerstvo státní bezpečnosti

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko chce do příštích prezidentských voleb provést rozsáhlou reformu bezpečnostních složek, které by mělo zastřešit nově zřízené ministerstvo státní bezpečnosti.

Oznámil to dnes obvykle dobře informovaný list Kommersant s odkazem na nejmenované zdroje. Kreml odmítl informaci potvrdit.

Do roku 2018 by se součástí nového ministerstva měla stát kontrarozvědka FSB, kremelská ochranka FSO a zahraniční rozvědka SVR. Ministerstvo pro mimořádné události by mělo být zrušeno a jeho kompetence rozděleny mezi ministerstvo obrany a vnitra, uvedl ruský list.

Plánovaná reforma by podle ruského listu měla přispět k efektivnějšímu řízení bezpečnostních a policejních struktur a k potlačení korupce v jejich řadách. Reforma už fakticky začala, když prezident Vladimir Putin v dubnu místo vojsk ministerstva vnitra zřídil Národní gardu a pravomoci vězeňské a migrační služby převedl pod ministerstvo vnitra, napsal Kommersant.

Podle jeho zdrojů bude základem nového rezortu tajná služba FSB, která dostane v rámci ministerstva prakticky stejné pravomoci, jaké měl sovětský Výbor státní bezpečnosti, obávaná tajná služba KGB.

Témata:  Rusko FSB KGB (sovětská tajná služba)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy