Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejší vězeň z Guantánama hladovkou vydírá uruguayskou vládu

Guantánamo
Guantánamo
Foto: U.S. ARMY

Montevideo - Bývalý vězeň z americké základny Guantánamo hladovkou vydírá uruguayskou vládu, chce se dostat z jihoamerické země. Kabinet ale v pondělí ultimátum odmítl.

Syřan Džihád Ahmad Dijáb byl údajně členem Al-Káidy a specialistou na falešné dokumenty. Na americké základně na Kubě strávil 12 let, aniž by byl z něčeho obviněn. Americké úřady přesídlení vězňů z Guantánama zdůvodnily před dvěma lety tím, že muži již nepředstavují hrozbu, nemůže jim ale být umožněn návrat do zemí, ze kterých pocházejí.

Dijáb, který se do Uruguaye dostal spolu s pěti dalšími vězni, drží hladovku už déle než měsíc. Vynutit si jí chce cestu za svou ženou a dětmi do Turecka, kteří tam žijí jako uprchlíci, nebo do jiné země.

Na rozhodnutí o svém odjezdu ze země dal Dijáb uruguayské vládě čas do neděle. Kabinet ale ultimátum v pondělí odmítl. Montevideo nicméně jedná s několika zeměmi, které by mohly Syřana přijmout, například Libanon, Katar a Turecko už ale podle něj přijmout bývalého vězně z Guantánama odmítly.

Témata:  Uruguay U.S. Base Guantanamo 1

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy