Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valné shromáždění OSN promluvilo jasně: Chraňte uprchlíky

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Do New Yorku se sjíždějí státníci z celého světa na valné shromáždění OSN - včetně českého prezidenta Miloše Zemana a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ministr se nejprve zúčastnil celodenního jednání o nejzávažnějším problému současnosti, migraci. Politici na něm přijali společnou deklaraci, ve které vyzývají k ochraně uprchlíků a také k nalezení spravedlivějšího rozložení zátěže pro země, kam běženci přicházejí.

Světem putuje více než 21 milionů uprchlíků. Dalších 45 milionů lidí opustilo své domovy, ale status uprchlíka nezískali. "Příčiny migrace jsou různé - ekonomické potíže, válka, politický útlak a chybějící svoboda nebo terorismus. Má země je příkladem místa, z něhož lidé utíkají kvůli teroru," prohlásil například irácký velvyslanec v Indii Ahmad Berwari.

Podpořil ho i indický ministr zahraničí Mobashar Jawad Akbar: "Uprchlictví je stejně staré jako válka. Migrace je ale hnána také hladem. Nikdo se dobrovolně nechce stát uprchlíkem. To je třeba chápat."

Projevy na summitu se vinula jednotná linka. Migrace se stala globálním problémem, který nemůže žádná země vyřešit sama. Nejpalčivěji to pociťují ti, kteří sousedí s krizovými zónami - Turci s 2,5 miliony, Pákistánci s 1,5 milionem nebo Libanonci, Jordánci a Íránci každý s milionem běženců. "Od začátku syrské krize před pěti lety se v libanonských uprchlických táborech narodilo sto tisíc dětí," upozornil libanonský premiér a prozatímní prezident Libanonu Tammam Salam.

Většina bohatých zemí se ale přijímání lidí v nouzi brání. Raději nabízí peníze na pobyt běženců jinde. "Japonsko vyčlení na pomoc zemím hostícím uprchlíky dvě celé osm miliardy dolarů," potvrdil tento přístup japonský premiér Šinzó Abe.

Státníci se shodují, že je třeba řešit hlavně příčiny migrace. Všichni si ale uvědomují, že to je běh na dlouhou trať s velmi nejistou cílovou páskou. Stěhování milionů je proto s největší pravděpodobností nevyhnutelné. "Globální migrace nás bude provázet. Je na nás, jestli bude spořádaná, udržitelná a bezpečná," prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Na řešení této vlny migrace si svět dal dva roky. Do té doby by se státy měly dohodnout na tom, jak spravedlivěji rozdělit zátěž, kterou s sebou přesuny velkého množství lidí nesou.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy