Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladomor v Somálsku: Pět milionů lidí trpí hladem, 300 tisíc podvyživených dětí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Getty Images reprofoto

Mogadišo - Podvýživou je ohrožena téměř polovina obyvatel Somálska, varovala dnes OSN. Počet lidí trpících nedostatkem jídla dosáhl pěti milionů, jen od letošního února jejich počet stoupl o 300 tisíc.

Akutní podvýživou je postiženo přes 300 tisíc dětí do pěti let. OSN žádá další finanční prostředky na jejich podporu.

Hladovění způsobily hlavně slabé deště, které v některých částech Somálska snížily produkci obilovin na polovinu dlouhodobého průměru. Do těchto oblastí se navíc vracejí mnozí uprchlíci, kteří donedávna pobývali v nyní uzavíraném táboře Dadaab v sousední Keni.

Hlad je obzvlášť silný mezi 1,1 milionem vnitřně vysídlených osob, z nichž mnohé žijí v otřesných podmínkách. Podvýživu má na svědomí i vleklý konflikt mezi islamisty a vládou.

Témata:  Somálsko hladomor OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.