Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii není mrtvé, shoduje se mezinárodní skupina. Jednání bylo velmi dramatické

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York – Příměří v Sýrii je třeba udržet, ještě není mrtvé. Po skončení jednání členů Podpůrné skupiny pro Sýrii (ISSG) to dnes v New Yorku řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Schůzce, jíž se zúčastnili zástupci 23 států a nadnárodních organizací, předsedalo Rusko a USA. ISSG se má tento týden znovu v New Yorku sejít. Podle amerického ministerstva zahraničí se účastníci jednání shodli, že je nezbytné zachovat příměří bez ohledu na obnovené boje. Uznávají také, že v některých oblastech Sýrie je velmi těžké oddělit umírněnou opozici od teroristické skupiny Fronta dobytí Sýrie napojené na Al-Káidu. Právě to byla jedna z podmínek dohody o příměří, kterou uzavřely Rusko a USA a která začala platit 12. září.

Jednání bylo podle jeho účastníků dramatické a vládla napjatá atmosféra. „Na otázku, zda je ještě šance (udržet příměří), teď nejsem schopen odpovědět, ale musíme pro jeho udržení učinit vše," uvedl šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault. Kritizoval také, že USA a Rusko jednají separátně a ostatní o obsahu neinformují. Kerry se sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem před schůzkou ISSG a diskutovali spolu asi hodinu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se naopak domnívá, že vůdčí role Kerryho a Lavrova v diplomacii o Sýrii je jediná možnost, kterou má svět k dispozici, a je ji třeba udržet v chodu.

ISSG zahrnuje spojence obou stran konfliktu, takže u jednoho stolu sedí jak zástupce Íránu, který patří stejně jako Rusko ke spojencům Damašku, tak Saúdské Arábie, která financuje a pomáhá vyzbrojovat skupiny bojující proti syrskému režimu. Právě z toho důvodu podle agentury AP členové ISSG na svých minulých schůzkách nedokázali zaujmout jasný postoj k setrvání syrského prezidenta Bašára Asada u moci. Syrská opozice trvá na jeho odstoupení, Rusko a Írán prosazují jeho setrvání a chtějí, aby se o Asadově osudu rozhodlo v řádných volbách.

Témata:  USA Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy