Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatisté, Rusko a Ukrajina se prý dohodli na nárazníkové zóně. Tvrdí to povstalci

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Minsk - V běloruském Minsku dnes jednali zástupci Kyjeva, Moskvy a separatistů z Donbasu. Dohodli se na na oddělení bojujících stran na donbaské frontě. 

O výsledcích jednání informovali vedoucí delegací obou povstaleckých „lidových republik". Ukrajinská ani ruská strana zatím zprávu nepotvrdily, o úspěšném završení tříměsíčních rozhovorů neinformovali ani evropští zprostředkovatelé.

O dohodě a údajně i o určení prvních tří nárazníkových sektorů před novináři mluvil vůdce luhanských radikálů Vladislav Dějněgo, který v Minsku vede delegaci luhanských vyjednavačů. Jeho doněcký kolega Denis Pušilin ruským novinářům řekl, že se objevila šance na podpis a ratifikaci dojednaného dokumentu. Ke zlomu prý došlo díky "výrazné změně stanoviska ukrajinské strany". I povstalce prý dohoda plně uspokojuje.

Podle zástupců mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je vytvoření nárazníkové zóny podél donbaské fronty klíčovým předpokladem pro dohodu o skutečném zastavení střelby. Podobných pokusů o příměří bylo od počátku konfliktu v dubnu 2014 už deset, žádný ale k trvalejšímu uklidnění situace nevedl.

O oddělení bojujících stran se v minulých dnech snažili i členové takzvané normandské skupiny, která zahrnuje představitele Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Naposledy v Kyjevě, ale i na donbaské frontě, o vytvoření nárazníkové zóny jednali koncem minulého týdne ministři zahraničí Německa a Francie Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy