Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastolili jsme mír, rovnováhu a stabilitu v regionu, říhá Erdogan o invazi do Sýrie

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

New York – V rámci všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN dnes vystoupil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mluvil o turecké invazi do Sýrie, která podle něj do dané oblasti přinesla stabilitu a mír a zároveň dodržuje syrskou integritu.

Erdogan zároveň vyzval k okamžitému politickému řešení konfliktu v Sýrii a upozornil na bezpečnostní hrozby vyplývající z toho, pokud se tak nestane.

„Turecký vpád do severní Sýrie na počátku září vedl k nastolení míru, rovnováhy a stability v regionu, který ovládla beznaděj," řekl Erdogan.

Turecký prezident si také stěžoval na Evropskou unii, která podle jeho slov neplní svoje sliby ohledně obnovení rozhovorů s Tureckem o vstupu.

Světové představitele pak vyzval, aby přijali opatření proti „teroristické síti" islámského duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara obviňuje z organizace červencového pokusu o převrat v Turecku. Gülen, jenž žije v USA od roku 1999 a obvinění odmítá, je podle Erdogana hrozbou pro celý svět.

Z pódia vyzval své „přátele", aby urychleně přijali nezbytná opatření proti gülenistické teroristické organizaci. Argumentoval tím, že je to v zájmu bezpečnosti a budoucnosti jejich vlastních národů.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy