Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce jsou k ničemu? Putinovi pomohly, varuje diplomat

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha - Bývalý velvyslanec na Ukrajině a v Rusku Jaroslav Bašta tvrdí, že sankce uvalené Evropou a Spojenými státy na Rusko paradoxně tamní hlavě státu Vladimiru Putinovi pomáhají. Rusové podle něj cítí ohrožení a semkli se v podpoře svého prezidenta.

"Od samého začátku je vidět, že se ruská vláda snažila volby nastavit tak, aby proti nim nebyly takové protesty jako byly minule," hodnotí výsleek voleb do Státní dumy bývalý velvyslanec Jaroslav Bašta. Politolog Jan Šír hodnotí v Českém rozhlase volby jako vítězství vládnoucí ruské garnitury. "Myslím, že se jedná o triumf demokracie, demokracie v tom putinském pojetí," tvrdí Śír

Podle Bašty je však potřeba proběhlé parlamentní volby vnímat v ruském kontextu. "Já bych v tomto směru nebyl tak skeptický protože jde o Rusko. Vztahovat na ruské poměry naše středoevropské zkušenosti není zcela na místě," upozornil.

Šír také varuje, že Rusko za poslední dva roky zásadně změnilo svoje mezinárodní postavení, v důsledku válečných kampaní, které iniciovalo. "Ten trend, který vidíme od těch voleb z let 2011, 2012 je jednoznačný a to je utahování šroubů. Větší sázka na represe, větší sázka na masovou mobilizací vůči vnějšímu nepříteli. Tohleto je kurz, který se dá udržovat jen po určitou dobu a na určité úrovni," tvrdí politolog.

Dodal, že je nutné vnímat potencionální demokratičnost voleb v celkové atmosféře ruské politické scény. "Do voleb se promítá celá řada dalších faktorů. Těmi faktory je to, na kolik je státní aparát nezávislý, na kolik média umožňují artikulaci politických pozic. Na kolik do nich mají kandidáti přístup," upozornil.

Bašta se ale domnívá, že Rusové mají pocit, že je jejich země v ohrožení. "Proto se chovají způsobem, který je pro Rusko historicky typický. Při pocitu vnějšího ohrožení se semknou," podotkl a dodal, že podporu vládní strany Jednotné Rusko přisuzuje právě protiruským sankcím, které vyhlásila Evropská Unie po ruské anexi Krymu a podpoře separatistů na Východní Ukrajině.

"Rusové mají pocit, že je jejich země v ohrožení. Proto se chovají způsobem, který je pro Rusko historicky typický. Při pocitu vnějšího ohrožení se smeknou," domnívá se Bašta.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy