Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko neschválilo azyl vojákům, kteří po nezdařeném puči utekli z Turecka

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecko dnes zamítlo udělení azylu třem vojákům, kteří krátce po nezdařeném červencovém puči uprchli z Turecka. O zbývajících pěti rozhodnou úřady zřejmě v příštím týdnu.

Vojáci se ale mohou ještě proti verdiktu odvolat. Jde o prvoinstanční rozhodnutí v rámci azylového řízení. Turci se extradici chtějí vyhnout a tvrdí, že Turecko jim není schopné zaručit spravedlivý proces a že se obávají o své životy. Turecké úřady v srpnu Řecko oficiálně požádaly o jejich vydání.

Vojáci, kteří doletěli do přístavu Alexandrupoli na palubě armádního vrtulníku, řecký soud předtím odsoudil k podmíněnému dvouměsíčnímu trestu za neregulérní vstup do země. Ve skupině tureckých vojáků byli dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři.

Řecká média také informovala, že v úterý se na ostrově Rhodos vylodilo dalších deset tureckých vojáků, kteří požádali o azyl.

Témata:  Řecko Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy