Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na území bývalé NDR roste xenofobie, uprchlíci přitom mohou být příležitostí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle výroční zprávy o stavu německé jednoty jsou uprchlíci pro nové spolkové země příležitostí. Na území bývalé NDR přitom ale xenofobie roste, což může pro zemi znamenat vážný problém.

Zpráva připomíná útoky na migranty a jejich ubytovny, ke kterým došlo například v saských městech Heidenau a Freital. Podle dokumentu nicméně není většina východních Němců xenofobní nebo pravicově radikální, proti nesnášenlivosti se ale málo vymezuje, což poškozuje tamní turismus i podnikání.

"Pravicový extremismus ve všech svých podobách představuje velmi vážné ohrožení pro společenský a hospodářský vývoj nových (spolkových) zemí," řekla Iris Gleickeová z vládní sociální demokracie (SPD), která je pověřenkyní spolkové vlády pro nové spolkové země.

Integrace uprchlíků na území bývalé NDR je prý příležitostí pro tuto oblast Německa, která se jinak dlouhodobě vylidňovala.

Témata:  Německo uprchlíci xenofobie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy