Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První hamdog je na světě. Muž si nechal patentovat unikátní kombinaci oblíbených jídel

Hamdog
Hamdog
Foto: BBC

Perth - Hamburger nebo hot dog? Kdo z nás i už někdy nekladl tuto otázku před stánkem s rychlým občerstvením? Toto dilema zná asi nejlépe Australan, který přišel s neuvěřitelným nápadem. Nechal si patentovat "hamdog", kombinaci obojího.

Australan Mark Murray poprvé představil svůj nápad na kombinaci hamburgerů a párků v rohlíku loni v televizním pořadu Shark Tank. Vyšlo najevo, že si svůj produkt ale patentoval už dávno, konkrétně v roce 2009 jako "kombinaci hamburgeru a párku v rohlíku".

"Všichni mi říkali, že to není proveditelné, protože si musíte najmout patentového právníka, a to by stálo miliony dolarů," řekl Murray serveru news.com.au. Přesto se mu to povedlo.

Obsahem takzvaného hamdogu, který se prodává za cenu osmi dolarů, se jeho autor nijak netají. Základem je kvalitní hovězí burger překrojený na polovinu a frankfurtský párek uprostřed. Součástí hamdogu je také salát, rajčata, sýr, nakládaná zelenina a tři omáčky - americká hořčice, rajčatová omáčka a majonéza.

Pečivo pro hamdog se vyrábí ručně ve speciálních formách a Murray si jej nechává dělat na zakázku v pekárně. "Využíváme všech místních surovin. Jediná věc, která není od nás, jsou nakládané okurky," vysvětlil.

Hamdog se v nejbližší době objeví na řadě veletrhů a akcí. Podle Murraye už je po něm ale nyní v australském Perthu neuvěřitelná poptávka. "Spustili jsme prodej před dvěma měsíci a lidé si pro něj přicházejí odevšad. Byly i dny, kdy jsme vydávali jeden hamdog každých 15 sekund. Bylo to úžasné," řekl serveru autor nápadu.

Murray také nabízí možnost franšízového prodeje. Za 10 tisíc dolarů si mohou zájemci zakoupit licenci a prodávat Hamdog prakticky kdekoliv. V tuto chvíli je ale v nabídce pouze tento jeden druh. 

Murray a jeho tým však do budoucna zvažují rozšíření nabídky. "Měli jsme žádosti všeho druhu, lidé se ptají po bezlepkových, veganských a vegetariánských," prozradil s tím, že do budoucna plánuje s různými variantami experimentovat.

Témata:  jídlo Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy