Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko pošle do Sýrie svojí jedinou letadlovou loď

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek/New York - Rusko vyšle svou jedinou letadlovou loď do východní části Středozemního moře. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov se podle něj připojí k ostatním ruským plavidlům operujícím u syrských břehů. Šojgu neřekl, kdy bude letadlová loď na místě, ruská média hovoří o podzimu. Syrský zástupce při OSN prohlásil, že je syrská vláda připravena obnovit bez podmínek mírové rozhovory.

"Teď je v naší flotile ve východním Středomoří šest válečných lodí a tři nebo čtyři zásobovací plavidla. Abychom zvýšili naše bojové kapacity, připojíme k nim naši letadlovou loď Admirál Kuzněcov," sdělil ministr.

V New Yorku dnes jednala o Sýrii Rada bezpečnosti OSN a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jejím zasedání řekl, že Rusko požaduje nestranné vyšetření pondělního útoku na humanitární konvoj v Sýrii. Zahynulo při něm na 20 lidí a byly zničeny dodávky pro Syřany. Rusko vyloučilo, že útok má na svědomí jeho nebo syrské letectvo; USA a syrská opozice na tom trvají.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes v Moskvě prohlásil, že v době útoku byl na místě bezpilotní stroj Predator, jaký používají USA. Vyletěl prý z turecké základny v Incirliku, kterou využívá americká armáda. "Tento druh bezpilotního stroje může nést také rakety. Naši západní kolegové dělají vše pro vyvolání mediálního šumu, aby se zapomnělo na tragédii v Dajr az-Zauru," prohlásil Konašenkov s odkazem na chybný sobotní americký útok, při němž zemřelo několik desítek syrských vojáků.

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes v Radě bezpečnosti navrhl, aby byl vyhlášen zákaz letů nad všemi trasami používanými v Sýrii pro humanitární dodávky.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dnešní jednání Rady bezpečnosti hodnotil jako další důkaz nejednotného postoje k Sýrii. "V posledních dnech to vypadá, že bomby padají v Sýrii na kdekoho s výjimkou extremistů z IS. Pravidelně se bombardují nemocnice a tragédie humanitárního konvoje je dalším odporným válečným zločinem," sdělil na twitteru.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy