Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman během návštěvy v New Yorku zavítal mezi české a slovenské krajany

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

New York - Prezident Miloš Zeman dnes v New Yorku navštívil Bohemian Hall, centrum českých a slovenských krajanů s největší pivní zahradou ve městě.

Setkal se s učiteli z místní krajanské školy, se zástupci krajanských spolků a také s českými podnikateli, kteří v USA působí. Dětem, které se ve škole učí české reálie nebo jazyk, přivezl památníčky se svým podpisem.

Zeman do New Yorku přijel na 71. zasedání Valného shromáždění OSN. Dnes večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) na něm v rámci všeobecné rozpravy vystoupí s projevem, který chce věnovat boji proti terorismu.

Bohemian Hall krajané již na konci 19. století vybudovali ve čtvrti Queens na podporu českých a slovenských imigrantů. Dodnes v něm funguje škola, kterou nyní navštěvuje asi 140 dětí od pěti do 15 let.

Kromě výuky češtiny a slovenštiny se věnují i přípravě tanečních a hudebních vystoupení. Provoz školy je financován ze zisků z venkovní restaurace, která čepuje i české pivo.

Témata:  Miloš Zeman USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy