Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Austrálii? Průzkum ukázal, co si lidé vážně myslí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sydney - V Americe, Evropě či Austrálii, všude je společnost ohledně uprchlíků rozpolcena. Zatímco část obyvatel je přijímá a vítá, jiní je nemohou vystát. K největšímu rozdělení společnosti přitom zřejmě dochází právě v Austrálii.

Téměř polovina Australanů by podpořila zákaz vstupu muslimských přistěhovalců do země. Druhá polovina by je ale uvítala. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil australský analytický institut Essential.

49 procent dotázaných uvedlo, že by souhlasilo se zákazem vstupu muslimů na území Austrálie. Proti tomuto zákazu je ale 40 procent respondentů. Informovala o tom agentura DPA.

V zemi se tříští také voličská základna. Zatímco 60 procent lidí by volilo některou ze stran vládní koalice, 40 procent respondntů jsou voliči opozice.

41 procent respondentů, kteří se vyjádřili proti muslimským přistěhovalcům, jako důvod odporu uvedlo, že by se muslimové neuměli začlenit do australské společnosti.

27 procent se obává, že by uprchlíci představovali "teroristickou hrozbu" a 22 procent uvedlo, že muslimové "nesdílejí jejich hodnoty". 

Témata:  uprchlíci Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy