Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V EU požádalo ve druhém čtvrtletí o azyl 306 tisíc lidí

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Podle evropského statistického úřadu Eurostat požádalo ve druhém čtvrtletí v zemích evropské unie o azyl 306.000 lidí. Proti prvním třem měsícům roku to znamená zvýšení počtu žadatelů o šest procent. O Česko není mezi běženci velký zájem. Eurostat také upozornil, že v EU zůstává přes milion nevyřízených žádostí o azyl.

Nejvíc lidí se o ochranu uchází v Německu, kde zaznamenali přes 186.000 žadatelů, tedy 61 procent všech osob, které hledaly ochranu v některé zemi unie. S velkým odstupem byla na druhém místě Itálie, která zaznamenala devět procent všech žádostí o azyl, třetí Francie šest procent a čtvrté Maďarsko pět procent.

Česko je pro migranty osmá nejméně oblíbená země, azyl chtělo získat 280 osob. Počet žadatelů o azyl se navíc v České republice ve druhém čtvrtletí proti prvním třem měsícům roku o 22 procent snížil. Nejmenší oblibě se mezi lidmi hledajícími v EU ochranu těší Slovensko, kde žádost o azyl podalo ve druhém čtvrtletí deset lidí.

Nejvíc migrantů přicházejících do EU pochází ze Sýrie. Ve druhém čtvrtletí bylo mezi uchazeči o azyl 90.500 Syřanů, takže tvořili téměř třetinu všech zájemců. Také Syřané míří především do Německa, kde o azyl požádalo 71.800 z nich.

I další početně silné skupiny migrantů směřujících do EU pocházejí ze zemí, kde je dlouhodobý vojenský konflikt: druhou nejpočetnější skupinou žadatelů o azyl byli Afghánci (50.300), na třetím místě byli Iráčané (34.300).

U Česka se národnostní struktura žadatelů o azyl od celoevropského průměru výrazně liší. Nejvíc lidí, kteří se ucházeli o ochranu, byli Ukrajinci (90). Druhou nejpočetnější skupinou byli shodně Číňané a Kubánci, kterých ve druhém čtvrtletí žádalo o azyl v obou případech 25.

Témata:  EU uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy