Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika na syrskou armádu útočila úmyslně, zuří Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro agenturu AP obvinil Spojené státy ze zhroucení příměří. Sobotní nálet na syrskou armádu byl podle něj úmyslný a trval hodinu.

Spojené státy vyjádřily o víkendu politování nad smrtí desítek syrských vojáků a incident označily za "neúmyslný". Američané tvrdí, že se domnívali, že bombardují pozice Islámského státu. Na útoku se podílela i Británie. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur o život nejméně 90 syrských vojáků.

Asad v rozhovoru také uvedl, že válka, která vstoupila již do svého šestého roku, se pravděpodobně "bude protahovat" kvůli pokračující podpoře, kterou jeho odpůrci získávají ze zahraničí.

Spojené státy "nemají vůli připojit se" k Rusku a bojovat společně proti islamistům v Sýrii, prohlásil rovněž syrský prezident v interview, které bylo natočeno ve středu. Asad rovněž odmítl, že by syrská či ruská letadla v pondělí zasáhla konvoj s humanitární pomocí u Halabu.

Podle syrského prezidenta mohou za pustošení, ke kterému v Sýrii dochází, pouze jeho nepřátelé. Asad sice připustil určité chyby, nicméně odmítl, že by jeho vojáci měli na svědomí nějaké prohřešky. Armáda je přitom mezinárodními organizacemi a Západem často obviňována z útoků na civilisty a dokonce i použití chemických zbraní vůči Syřanům.

"Když máte mnoho vnějších faktorů, které nekontrolujete, bude se to protahovat a nikdo na světě vám nedokáže říct, kdy válka skončí," prohlásil syrský vůdce. Asad se domnívá, že Syřané, kteří ze země uprchli, se budou moci vrátit během pár měsíců, jestliže USA, Saúdská Arábie, Turecko a Katar přestanou podporovat ozbrojence.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy