Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán má plán: Migranty deportujte do táborů mimo EU

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán přišel s kontroverzním návrh na řešením uprchlické krize. Evropská unie by podle něj měla deportovat všechny ilegální migranty a soustředit je v monitorovaných táborech mimo své území, kde by mohli čekat na vyřízení svých žádostí o azyl.

"Mohl by to být ostrov, mohla by to být pobřežní oblast na severu Afriky, ale bezpečnost a zásobování takové oblasti by musela ve svém vlastním zájmu garantovat Evropská unie," řekl Orbán v rozhovoru, který dnes zveřejnil server Origo.

"Musíme založit velké uprchlické tábory mimo EU s ozbrojenou bezpečností a finanční podporou, kterou zajistí unie. Každý, kdo přijde ilegálně, tam musí být vrácen. Tam mohou požádat o azyl," dodal premiér.

Orbán už dříve vyvolal velké kontroverze. Jeho vláda také popudila Brusel vypsáním referenda, v němž se mají maďarští voliči 2. října vyjádřit k povinným uprchlickým kvótám.

Šéf úřadu Orbánova kabinetu János Lázár dnes podle agentury Reuters řekl, že maďarská vláda uvažuje o tom, že navrhne změny ústavy nebo právních norem Evropské unie, pakliže Maďaři v platném referendu povinné kvóty odmítnou. Dosavadní průzkumy ukazují, že většina maďarské společnosti je proti kvótám.

Orbánova vláda by v případě jasného odmítnutí kvót v referendu mohla vyzvat ke změnám v lisabonské smlouvě upravující fungování unie, které by posílily svrchovanost členských států, poznamenal deník Népszabadság.

Témata:  Viktor Orbán uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy