Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn si chce udržet blízké vztahy s Bruselem i členskými zeměmi EU, říká britská velvyslankyně

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Velvyslankyně Spojeného království v Praze Jan Thompsonová dnes novinářům představovala další kroky její země, která si odhlasovala vystoupení z Evropské unie. Británie se po vystoupení z EU bude snažit posílit svou pozici významného globálního hráče.

Británie se po vystoupení z EU bude snažit posílit svou pozici významného globálního hráče. Neznamená to však, že k EU se otáčí zády. Zájmem Londýna je podle diplomatky udržet blízké vztahy s Bruselem i členskými zeměmi. Britská strana je prý poměrně optimistická ohledně budoucího jednání o konkrétních podmínkách takzvaného brexitu, neznamená to však, že by neočekávala problémy.

Brexit podle ní znamená mimo jiné to, že Británie bude umocňovat svůj význam jako globální hráč. „Jsme členové Rady bezpečnosti OSN, G7, mezi členy NATO máme jedny z nejvyšších výdajů na obranu," vyjmenovala Thompsonová, v čem vidí silnou pozici Spojeného království na světové mapě. „K Evropě se ale neotáčíme zády," dodala velvyslankyně. Jak politické spojenectví, tak ekonomické vazby s EU a jejími členskými státy zůstávají pro Londýn nadále podstatné.

Připustila také, že v průběhu jednání budou témata, na nichž se bude shoda hledat jen obtížně. Balancovat se bude například při hledání rovnováhy mezi pohybem zboží a osob a kontrolou hranic a migrace. „Na té cestě přijdou i výmoly a překážky, ale jsme celkem optimističtí a věříme, že to zvládneme," dodala Thompsonová.

Thompsonová dnes uvedla, že Británie, EU i jednotlivé členské země se na náročný proces musí připravit. „V uplynulém půlroce se odehrálo a stále odehrává spousta různých konzultací. Jednotlivé země, EU i Velká Británie si doma vyjasňují své pozice a požadavky," řekla.

Termín jednání sice stanovený není, Británie však podle ní určitě nechce aktivaci článku protahovat do nekonečna. O tom, jak bude vztah po rozvodu vypadat, podle ní zatím není možné konkrétně hovořit. „Říká se, že by to mohlo být něco jako EU a Norsko, nebo EU a Švýcarsko. My ale chceme vlastní, britský model," podotkla.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy