Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do oblasti Damašku míří humanitární konvoj OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva – Do obléhaných oblastí poblíž syrské metropole dnes humanitární konvoj OSN přiveze dlouho očekávanou pomoc. Rozvoz by se měl uskutečnit poté, co byly veškeré humanitární aktivity na 48 hodin přerušeny po pondělím útoku na kamiony s pomocí u města Halab.

O dodávce pomoci dnes informoval Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). K dodávkám určeným do Damašku Laerke řekl, že „přesná místa určení oznámí ve chvíli, kdy se konvoj do těchto oblastí dostane".

Pomoc dnes dorazila do města Muadamíja, které mají pod kontrolou povstalci. Nákladní automobily tam dovezly potraviny a léky pro 35.000 lidí. Laerke řekl, že OSN hodlá v příštích dnech pomoc dopravit i do obléhaných míst v provincii Idlib poblíž libanonské hranice.

OSN také požádala syrskou vládu, aby povolila vjezd konvojům do východní časti Halabu. „Na syrsko-turecké hranici čeká 40 kamionů, potraviny na nich budou v pondělí zkažené. Řidiči spí na hranici už týden. Prezidente Asade, prosím, abyste nám umožnil dostat se do východního Halabu a také dalších obléhaných míst. Pro východní Halab potřebujeme k vjezdu kamionů také souhlas povstalců," uvedl poradce pro humanitární záležitosti pro Sýrii Jan Egeland.

Do celního prostoru na hranici auta vjela už 12. a 13. září, kdy začalo platit příměří. Původně se chtěly dostat do Halabu. OSN však tvrdí, že syrská vláda neposkytla definitivní písemné záruky pro jejich bezpečný vjezd. OSN odhaduje, že ve východní části města, které kontroluje opozice, je bez zásobování na 250.000 lidí.

Červený kříž v úterý oznámil, že odkládá vyslání konvojů s humanitární pomocí do čtyř syrských měst. Reagoval tak na pondělní útok na kamiony s pomocí, při kterém zahynulo asi 20 lidí.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy