Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Abbás v OSN: Rok 2017 by měl být rokem ukončení izraelské okupace

Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York – Rok 2017 by měl být rokem ukončení izraelské okupace palestinského území. Uvedl to dnes předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na Valném shromáždění vyzval OSN.

Abbás varoval, že pokud bude Izrael pokračovat v budování osad na Západním břehu Jordánu, zničí to naději na vytvoření Palestiny. „Izrael pokračováním kolonizace ničí to, co zbývá z možnosti řešit problém vytvořením dvou států s hranicí z roku 1967," řekl s odkazem na územní stav před arabsko-izraelskou válkou v roce 1967. Izrael tehdy obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy a východní Jeruzalém a stáhl se zatím jen v Pásma Gazy.

Británie jako někdejší mandátní správce Palestiny by se podle Abbáse měla omluvit za to, že v roce 1917 přiznala Židům právo na národní stát na území Palestiny. Londýn by prý měl přiznat důsledky Balfourovy deklarace z roku 1917 a připustit „svou historickou, právní, politickou, materiální a morální zodpovědnost".

Abbás si myslí, že by se Británie měla omluvit Palestincům za „katastrofy, bídu a nespravedlnost, kterou tato deklarace vytvořila, a napravit důsledky". K této nápravě Abbás počítá rovněž uznání Palestiny jako státu. „To je to nejmenší, co může Británie udělat," dodal.

Témata:  Mahmúd Abbás Palestina OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:01

Ve věku 79 let zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy