Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem ruské rozvědky SVR se stal Naryškin

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Dosavadní předseda Státní dumy Sergej Naryškin (61) se stal šéfem zahraniční rozvědky SVR. Do funkce ho jmenoval ruský prezident Vladimir Putin.

Michail Fradkov, který SVR šéfoval devět let, přešel do čela správní rady ruských železnic, informovala ruská média.

Naryškin patří do nejdůvěrnějšího okolí prezidenta Putina. Začal s ním spolupracovat počátkem 90. let v Petrohradě. Podle médií stejně jako Putin v Německu pracoval pro sovětskou tajnou službu KGB v zahraničí, na velvyslanectví v Bruselu.

O chystaném přechodu Naryškina z křesla předsedy dolní komory do vedení SVR informoval list Kommersant už koncem srpna. Po nedávných volbách by na jeho místo v čele Státní dumy měl podle deníku nastoupit Putinův vicekancléř Vjačeslav Volodin, který byl nyní zvolen poslancem. Některé sdělovací prostředky ale spekulují, že předsedou sněmovny by se mohl stát i dosavadní premiér Dmitrij Medveděv.

Evropská unie Naryškina zařadila mezi ruské činitele, na které uvalila sankce kvůli ukrajinské krizi. Předsedou Státní dumy byl od roku 2011.

Naryškinovo jmenování zapadá do celkové reformy bezpečnostních složek, jejíž páteří by podle spekulací Kommersantu mělo být vytvoření nového ministerstva státní bezpečnosti. Reforma už fakticky začala, když Putin v dubnu místo vojsk ministerstva vnitra zřídil Národní gardu a pravomoci protidrogové agentury a migrační služby převedl pod ministerstvo vnitra.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy