Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerie prosí OSN o pomoc při jednání s radikály z Boko Haram

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

New York – O pomoc v jednáních s teroristickou skupinou Boho Haram, dnes požádal nigerijský prezident Muhammadu Buhari na půdě OSN v New Yorku. S radikály by chtěl vyjednat propuštění studentek, které skupina unesla v Chiboku v roce 2014.

Do rukou Boho Haram padlo přes 200 mladých dívek a Buhari řekl, že mocenské boje ve skupině jeho vládě brání se skupinou jednat. Na okraj zasedání Valného shromáždění OSN Buhari řekl, že je připraven vyměnit za dívky členy Boko Haram, kteří jsou ve vazbě. OSN zatím na žádost nereagovala.

„Vláda učinila nabídku a byla připravena vyjednávat, ale bylo obtížné rozhodnout, kdo je důvěryhodný vůdce. Uvítáme, když se do věci vloží prostředníci jako je OSN," řekl Buhari.

Ze skupiny 200 unesených dívek se zatím našla jediná, když ji v květnu náhodou našli dobrovolníci poblíž hranice s Kamerunem. Měla s sebou své dítě a byl s ní také muž, který tvrdí, že je její manžel, ale jehož úřady považují za člena Boko Haram.

Některé zahraniční vlády, mezi nimi také americká a čínská, přislíbily, že Nigérii při pátrání po dívkách pomohou.

Boko Haram je sunnitská skupina a přihlásila se k radikální organizaci Islámský stát (IS), který působí hlavně v Sýrii a v Iráku. V srpnu IS oznámil, že dosavadního vůdce Abubakara Shekaua nahradil o něco mladší Abu Musab Al-Barnawi. Shekau to ale popřel a tvrdí, že vůdcem Boko Haram je stále on.

Témata:  Nigérie Boko Haram OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy