Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V AfD mohou slavit. Volilo by je rekordních 16 procent Němců

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Podle nového průzkumu vydaného televizí ARD by konzervativní strana CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové dostala 32 procent hlasů. Anketa také ukázala, že roste popularita protiuprchlické a antiislámské Alternativy pro Německo (AfD).

Celostátní parlamentní volby se v Německu uskuteční příští rok. Sociální demokracii SPD by podpořilo 22 procent voličů. "Velká koalice" CDU/CSU a SPD by tak mohla vládnou dál.

Pro AfD by hlasovalo 16 procent Němců, čímž by se stala třetí nejsilnější stranou. V předchozím průzkumu ARD ze začátku září získala AfD 14 procent. Nyní by předběhla Zelené, radikální levici i liberální FDP. FDP by se nicméně vrátila do parlamentu, kde by mohla být spojencem Merkelové.

AfD vznikla v roce 2013. Tento měsíc zaznamenala velké úspěchy v  zemských volbách v Meklenbursku a Berlíně. Vůbec poprvé se dostala do zastupitelstva německé metropole.

Témata:  AfD Německo průzkumy

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy