Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z moře u Egypta vytahují další těla uprchlíků. Počet obětí stoupá

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Káhira - Z moře u Egypta záchranáři vytahují další těla uprchlíků. Bilance obětí středečního ztroskotání lodi už vzrostla na 162. Letos stoupl počet běženců, kteří se snaží dostat z Egypta do Itálie. Od ledna do září jich bylo přes 12.000, loni za stejné období to bylo 7000 osob.

Původní bilance hovořila o 42, později o 51 mrtvých. Zachráněno bylo 164 migrantů, někteří z nich museli být odvezeni do nemocnice, v moři totiž strávili i sedm hodin, než je záchranáři vytáhli. Mezi přeživšími je 111 Egypťanů, dalšími migranty byli obyvatelé Súdánu, Eritreje, Somálska a Sýrie. Mezi mrtvými je mnoho žen a dětí, které z trosek lodi nedokázaly vyplavat.

Egyptská prokuratura nařídila zadržet čtyři členy posádky. Podle expertů egyptští pašeráci využívají zejména staré rybářské lodě, které jsou při těchto plavbách na palubě i v podpalubí naprosto přeplněné.

Loď vezoucí migranty vyplula z egyptského přístavu Rašíd, který je známý také jako Rosetta. Směřovala do Itálie. Kolik přesně běženců na palubě bylo, stále není jasné. Podle některých svědků šlo o 450 osob, loď má přitom oficiálně kapacitu jen 150 míst.

Témata:  Egypt uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy