Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřes na Slovensku: Parlament jednal o odvolání Fica

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Odvolat slovenského premiéra Roberta Fica se dnes dle očekávání opozici nepodařilo. Neměla dostatek hlasů a sama nebyla při hlasování jednotná.

Dvě nejsilnější opoziční strany navrhly vyslovit nedůvěru Ficovi hlavně kvůli tomu, že premiér odmítl odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Opozice žádá Kaliňákův odchod v souvislosti s jeho obchodními aktivitami s kontroverzním podnikatelem.

Po vystoupení Fica ve sněmovně většina ministrů i poslanců vládních stran jednací sál Národní rady opustila a vrátili se až na hlasování.

"Mimořádná schůze je zbytečná, bezdůvodná, přičemž ji organizují nedůvěryhodní lidé s cílem budovat si permanentní politickou imunitu," řekl Fico, který je nejdéle úřadujícím premiérem Slovenska, v současnosti stojí v čele třetí vlády.

Oslabit by naopak mohla opozice. Jedna z její hlavních tváří, poslanec a exministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic po tragické nehodě, při které na začátku týdne autem srazil chodce, oznámil, že se vzdá mandátu. Ztráta poslaneckého mandátu hrozí i lídrovi opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igoru Matovičovi za to, že coby poslanec opakovaně nepozastavil své živnostenské oprávnění.

Témata:  Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy