Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace na Lesbosu se začíná vymykat kontrole. Začnou uprchlíci rabovat domy místních?

Santorini, Řecko
Santorini, Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Požár uprchlického tábora Moria ještě víc vyhrotil atmosféru na řeckém ostrově Lesbos. Přítomnost běženců se nelíbí místním, čehož zneužívají neonacistické skupiny.

V celém Řecku je nyní asi 60.000 migrantů, z toho 13.600 na řeckých ostrovech. Ve středu hrozil uprchlíkům v přeplněném táboře Moria zbraní místní 84letý muž. Policie muže zadržela, propustila ho však kvůli jeho pokročilému věku.

Úřady se po požáru snaží stovky migrantů, kteří přišli o střechu nad hlavou, ubytovat na jiných místech. Podle jednoho z místních představitelů Nikose Trakellise se situace začíná vymykat kontrole. "Všechno je chaotické. Nemůžete nechávat 3000 lidí v prostoru určeném pro 800," uvedl s odkazem na uprchlický tábor.

Situace se podle něj s příchodem zimy ještě zhorší. "Začnou demolovat věci, jen aby se zahřáli, a přijdou do našich domovů hledat nějaké jídlo," dodal.

V oblasti došlo rovněž k útokům na demonstranty podporující uprchlickou politiku, které spáchali údajní členové neonacistické strany Zlatý úsvit. Jak uvedla jedna z místních obyvatelek Katerina, obává se, že se podobné střety ještě vyhrotí. "Evropa je nechce. Na ostrovech pro ně není místo. Co s nimi bude? Nakonec tady skončíme tím, že se začneme zabíjet navzájem," dodala.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy